Hjelp:Hvordan bruke diskusjonssidene

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Hva er en diskusjonsside?

En diskusjonsside inneholder diskusjon om innholdet på den tilhørende artikkel. For å se en artikkels diskusjonsside, klikk på fanen merket diskusjon øverst i artikkelen. Når du er på en diskusjonsside, så kommer du tilbake til artikkelen ved å klikke på artikkel øverst i artikkelen. (Fanen helt til venstre. Det kan hende det står noe annet enn "artikkel" der. Denne fanen er f.eks. merket "Hjelp".)

Hva brukes en diskusjonsside til?

På VeiskilleWikien er hovedformålet med diskusjonssidene å hjelpe med å forbedre innholdet i artiklene. Sidene kan brukes til spørsmål, utfordringer, argumenter for å endre artikkelen og andre kommentarer.

Brukernes egne diskusjonssider

Din egen brukerside har også en tilhørende diskusjonsside, og den har noen spesielle funksjoner. For det første er det en link til den aller øverst til høyre, like ved siden av ditt brukernavn (hvis du bruker et annet utseende enn standard så kan linken godt være et annet sted). For det andre, hvis andre lager endringer på din diskusjonsside, vil du få beskjed om dette ved et flagg som da legger seg mellom artikkelen og fanene. Disse sidene kan for eksempel brukes til personlige beskjeder mellom brukere, men bemerk at sidene er tilgjengelige for alle. Hvis du vil kommunisere privat bør du bruke e-post.

Dersom du vil skrive på en annen brukers diskusjonsside gjør du det på samme måte som når du redigerer artikler. Du kan klikke deg inn på diskusjonssiden via brukersiden til brukeren eller fra siste endringer.

Tilføy en kommentar

På diskusjonssidene kan man bruke funksjonen "Tilføy en kommentar" (fanen merket '+') til å automatisk sette inn sin kommentar nederst.

Standarder

Det er noen få standarder som er relevante til diskusjonssidene. Disse må ikke oppfattes som relger, men som retningslinjer.

  • Signer dine kommentarer: For å skrive under dine kommentarer setter du inn tre tilder (~~~) eller fire tilder (~~~~) etter kommentaren. Da underskriver du automatisk med brukernavnet ditt, med uten eller med tidsangivelse; tre tilder gir, f.eks.: Kristian, mens fire tilder gir dato og standardtid i tillegg, dvs.: Kristian 13. jun 2006 kl.12:19 (CEST). Du kan også bruke signaturknappen (Button sig.png) over redigeringsvinduet.
  • Bruk innrykk for å holde oversikten: Den første som skriver en kommentar kommer alltid helt til venstre, det første svaret skal starte med et kolon (:), det neste skal så ha to kolon, osv.
  • La hvert diskusjonsemne få sitt eget avsnitt (seksjon): La hvert nytt emne få sin egen tittel: (==Ny Tittel==).
  • Fortsett nedover: Den nyeste diskusjonen skal alltid ligge nederst.
  • Avstemning: På noen diskusjonssider blir det avholt avstemning. Du kan stemme ved å sette inn (*) nedenfor det du stemmer for, husk også å underskrive stemmen din med ~~~~.
  • Bruk gjerne henvisninger: Henvisninger er med på å bygge opp under din kommentar.
  • Ikke rediger andres kommentarer: Hold deg for god til å endre andres kommentarer, selv om de inneholder skrivefeil og annet kontroversielt innhold. En signert kommentar er brukerens eiendom.
  • Hold deg til emnet: Det er fint om man holder seg til emnet. Dersom en diskusjon sporer av kan man gjerne ta tak i det nye og lage en egen diskusjon for det

Eksempel på diskusjon

Diskusjonssiden til denne artikkelen begynner med et eksempel på en diskusjon. Klikk på Rediger-fanen til diskusjonen for å se formateringen.