Gauras Bardson

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Gauras Bardson
Navn Gauras Bardson
Født 12 f.s
Nasjonalitet Ulymar
Yrke Prest
Spilt på Åstedet
Spiller D. Nygaard

Gauras Bardson er prest for Sannhetens Kirke, stasjonert i Tempelgata i Vilkafjord. Han kommer opprinnelig fra byen Sargos i Ulymar, men har etablert seg som en lokal skikkelse i Kopperbasaren; en høflig og hjelpsom, omenn kanskje noe sta og bastant, mann med forkjærlighet for å diskutere filosofi med andre geistige, og en heller u-Vilkafjordisk mangel på interesse for penger og rikdom.

Som Sannhetsprest har Gauras som mål å spre sannhet og åpenhet blant menneskene. Usannheter og løgn er en uting, selv om man også må være ærlig nok til å innrømme at ingen -- ikke engang den mest dedikerte Sannhetsprest -- klarer å være 100% sannferdig til alle tider. Han er også opptatt av forholdet mellom sannhet og ærlighet, og hvordan de to, selv om de er uløselig knyttet til hverandre, ikke alltid er helt det samme. Man kan for eksempel godt fortelle noe som teknisk sett er sant og likevel være uærlig som bare det. Denne formen for "sannhet" -- halvsannheter og uærlige sannheter -- er noe av det som opprører Gauras mest; langt mer enn ren løgn.

Kanskje ikke så rart at han var en vokal kritiker av skuespillet Tåkenatta, som han omtalte som "et vrengebilde og en parodi på sannheten" fordi den fremstilte faktiske hendelser på en måte som helt klart var oppspinn. Og at selv om han trodde på at tanken bak var god, og til og med kunne være enig i flere av stykkets læresetninger, så var dette helt feil måte å formidle disse læresetningene på. "Det går ikke an å fortelle sannheten ved å dekke den bak et slør av løgner," insisterte han -- uten å klare å overbevise stykkets skaper Laria Frostbekk.