Fryktens natur

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Følgende er utdrag fra Lucia Sagaris notater, og grunnlaget for hvordan mange vandrere og andre prøver å begrense og mestre frykt.

Hva er frykt?

Frykten som tåka og mørket sprer er forskjellig fra sted til sted. Ut fra det jeg har observert i andre og meg selv mener jeg at fryktens natur og den påfølgende galskapen er forskjellig.

  • Tåkefronten til Malderia gir utslag i en voldelig frykt. Mørket er mye mere voldsomt og farget av krigens frykt, soldatenes frykt og forvirring i kamp og frykten for sine medsoldater.
  • De som er affisert av tåka og mørket på Innhavet forflytter sine sanser. De ser og hører syner, deres bevissthet beveger seg i en annen og fryktelig verden.
  • I Kroam er det den gamle frykten, frykten for naturen og naturens ånder. Frykten fra legender og eventyr. Det er i Kroam at man kan kjenne på den originale frykten, det Eberyok var til å begynne med, jegeren.

Når vi har gått inn i tåka etter å ha analysert hva vi frykter så har jeg observert at tåka tar form fra vår frykt. Den finner en kjerne i oss som den bruker. Det fins forskjellige grader av frykt og ikke all frykt stammer far Mørket, men han kan fort ta tak i den og bruke den. Men ved å kjenne din frykt kan du begrense/dempe den før mørket oppdager den.

Med andre ord hjelper det ikke å konfrontere frykten, det vil bare gjøre mørket sterkere.

Hvordan mestre den

Først må man bli bevisst tegn på frykt og angst.

  • Fysiske: Hjerteklapp, økt hjerterytme, tørrhet i munnen, rask og grunn pust, svette, skjelving, hyppig vannlating og løs mage
  • Sanselige: Knytta stramme muskler, fikling, kribling på huden, stive ledd, knytta mage og ubehag i mageregionen.
  • Mentale: Isolerer og forsterker de verste aspektene ved en fryktet situasjon. Fantasien løper løpsk og viser pessimistiske og negative, skumle scenarioer.
  • Sosiale: Enten veldig tilbaketrukken eller økende avhengighet av andre.
  • Aktiviteter: Unngår skumle situasjoner eller den man frykter.

Det er viktig å kjenne igjen disse signalene for dermed å kunne begrense frykten på et tidlig stadie før det er for sent. De fysiske og mentale tegnene er de mest akutte og mest lammende på et tidlig tidspunkt og dermed de man bør jobbe med å begrense.

Mental distraksjon

Distrahere fra skremmende tanker ved å fokusere på noe annet, noe som krever mentalt fokus. For eksempel telle baklengs, ramse opp alfabetet eller kongerekken forlengs og baklengs, gjøre vanskelige mentale øvelser. Noen har med hell brukt flamme og lys som fokus. De med mental beherskelse kan flomme sinnet med lys. For andre som ikke har et sterkt fokus i seg selv kan fokusere på noe utenom, for eksempel memorisere et blad.

Fysiske virkemidler

Fryktfølelser setter seg ofte i nakke og skuldre så man må jobbe med avslapping i de områdene og ha fokus på pust. Trekke pusten dypt inn, ned i magen. For hvert pust slapp av mere og mere, pust ut spenningene. Kjenn forskjellen på stramme og avslappede muskler. Man slapper ofte bedre av etter å ha vært strammet. Stram musklene på innpust og slapp av på utpust. Ved å ha fokus på pusten så kan man gjøre den fysiske avslappingen om til en mental distraksjon i tillegg. Fokuser på å flytte pusten og spenninger ut av kroppen og tell pusten.