Fnyrfelttoget

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Fnyrfelttoget, en malderisk militær kampanje på slettene vest for Kastarundt, var oppløpet til Felttoget mot Lothbard, da det viste seg at de såkalte fnyrene var Lothbards folk i forkledning og at Lothbard hadde startet en krig mot Malderia uten offisiell erklæring.

Begynnelse

Malderia bestemte seg i år 8 etter riften for å lage en ny karavanerute til TriChaz. Den nye ruten skulle gå vest for Kastarundt og også runde Keshfjellene på vestsiden i stedet for å gå gjennom de svært vanskelige fjellpassene i Andhra Kesh. Bakgrunnen for dette var blant annet en manglende tillit til kesharene, som i en periode truet med å stenge av vannforsyningen til TriChaz. Videre var forholdet mellom Malderia og Lothbard anstrengt, på grunn av Lothbards regler for ferdsel gjennom hans land.

Militærkolonnene som dro først ble i år 9 etter riften angrepet av krigere til hest. Det ble antatt at dette var Vest-Fnyrene, et folkeslag man hadde blitt fortalt skulle leve der ute på slettene.

Plan

For å rydde vei til karavanene startet man altså Fnyrfelttoget. Flere tusen mann ble sendt mot nord for å lete etter og forvise eller nedkjempe fnyrene. Militærhavnene Nordhavn og Ødeporten ble opprettet for å holde forbindelse sørover.

”Slettene”

Området vest for Kastarundt er variert. Langst sør er det i hovedsak skog, som blir tynnere og tynnere mot nord. På kryss og tvers av slettene går det en rekke dype raviner, og det skulle vise seg at fienden hadde svært god kunnskap om terrenget, en fordel Kongsrytterne og Speiderkorpset brukte lang tid på å ta igjen.

Kamp mot Fnyrene

Trefningene i denne krigen var hovedsakelig av to typer. Enten ble de bakre rekker og forsyningslinjer angrepet av mindre grupper fiendtlige ryttere, som regel bueskyttere, eller så klarte malderisk kavaleri å spore opp en gruppe av fienden og innhente dem. I alle de sistnevnte trefningene var seieren total, i de fleste førstnevnte var resultatet skader på malderisk side.

Hvem er Fnyrene?

Det ble etter hvert mye spekulasjon omkring hvem disse Fnyrene var. Ingen som ble engasjert i kamp overlevde slik at de kunne forhøres, og det var mange som mente at dette skyltes bruk av magi nettopp for å unngå forhør.

Oppdagelse

I år 12 etter riften ble det til slutt oppdaget at Vest-Fnyrene ikke engang eksisterte, men bare var et skalkeskjul for Lothbards krigere. Malderia hadde altså vært i krig med Lothbards menn i lengre tid uten å vite det, og strategien ble lagt om til Felttoget mot Lothbard.

Uttrykk

Å fnyre noen: betyr å bløffe, gi seg ut for å være en annen.