Feide

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Kortspill fra den malderiske regionen Berloc med to hovedomganger. Farosal der man posisjonerer seg og deler inn i lag, deretter en Feide der lagene konkurrerer om stikk.

Kort kulturforklaring: Dar er tittelen for overhodene for de 7 familier som kontrollerer Berloc. Farosal er dansetilstelninger. Hus er storgårder og bruk i familiene. Berloc har en tradisjon for feider mellom familier.


Antall spillere/klargjøring

Ved 4,6 eller 8 spillere er 1, 2 eller 3 av spillerne Dar, øvrige er Svenner. Man velger hvem som er Dar(er) ved trekning. Like mange kort som spillere og rett antall Damer, hver spiller trekker ett kort. Den som trekker Dame spiller Dar. Dar(ene) får en dame og 9, 7 eller 6 kort, ved henholdsvis 4,6 og 8 spillere. Svenner får 5 kort.

Gangen i spillet

Farosal

Målet er å samle kort til feiden. Man samler kort i Huset, kortene man samler foran seg, og dette er andre kort enn de man har på hånda.

Svenner frir til en valgfri Dar, en og en med klokka. Legger frem kort med ansiktet ned. Daren legger ned et kort som svar, også med ansiktet ned. Begge snur, høyeste vinner kortene, Daren vinner ved uavgjort.
Svennen kan velge å ikke fri på sin tur.
Når en Dar bruker damen og vinner kort går damen tilbake til hånden, mens det vunne kortet går i huset hans En Dar kan velge å legge damen når som helst, men dersom det er hans siste kort så vinner Svennen uansett.

Når en Svenn vinner en Dame er det Bryllup, men for de øvrige spillerne fortsetter Farosalen til alle Damene er gift.

Bryllup

Brudgommen og Daren er nå i familie (på lag).
Brudgommen får ytterligere 5 kort til sitt hus.
Daren mister alle kortene han hadde på hånda, men beholder huset sitt.

2 spillere vil sitte uten Dar, disse danner også et lag men får ikke flere kort.

Råd

Rådet starter ikke før alle bryllup er holdt.
Under rådet kan lagene vise hverandre kort internt og legge strategier, men de kan ikke gjøre det senere i spillet.

Feide

Feiden starter når en brudgom legger ut det første kortet og går i fem turer.
Hver tur starter med at spiller legger frem et kort med ansiktet opp. Øvrige legger på kort i samme farge, høyeste kort vinner stikket. Spillere som ikke har riktig farge må legge på annet kort, men taper uansett verdi på kortet.
Den som vinner stikket har neste tur.

Laget med flest stikk etter Feiden har vunnet.