Dyr og planter i Andhra Kesh

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Fjellene i Andhra Kesh er fulle av mange rare skapninger og planter. De fleste lever/vokser i de lavereliggende områdene, men noen også på høyfjellet.

Dyr

  • Ulv
Det er ikke mye ulv i fjellene, og de fleste holder til i de lavereliggende dalstrøkene. De jager i flokk og spiser alt de kommer over: duma, hare, rype, mus, osv.
  • Ørn
Ørnen er ansett som fjellenes voktere, og er alltid ett godt tegn. Det finnes flere arter men den mest kjente er den gigantiske Mahashyen, som har et vingespenn på over tre meter. De lager rede på høye, utilgjengelige klipper. Ørneegg er ansett som en delikatesse, reservert for kun de aller beste fjellklatrerne.
  • Hare
Hare finnes i de aller fleste dalstrøkene. Om vinteren skifter de farge på pelsen fra grå-brun til hvit.
  • Hulebjørn
Det finnes svært få igjen av de store hulebjørnene. De har fått navnet sitt ved at de lager hi i store huler. Det er få som har sett en slik bjørn, og færre som i tillegg har overlevd møtet.
  • Rype
Ryper er den mest vanlige fuglen i fjellene, de lever så og si over hele landet. De skifter drakt mellom sommer og vinter. Om sommeren er de grå-brune og om vinteren er de hvite.
  • Snø-orm
Denne ormen er i slekt med huggormen som lever i lavere strøk. Ormen er svært giftig, men heldigvis veldig sjelden. Om vinteren samles flere individer i store bol hvor de ligger nesten som dypfryst til våren tiner dem opp. Det sies at giften er en kraftig medisin mot angst og nervøsitet, om den behandles riktig.
  • Skorpioner
Disse små, svarte demonene finnes i de lavere dalstrøkene over hele landet. Giften er ikke sterkere enn at en blir slått ut noen dager og får store hevelser, men flere stikk øker effekten av giften, og på de varmeste dagene kryr det av dem. De gjemmer seg også ofte i klær, sko og annet varmt materiale.

Det finnes to arter fjellgeit i Andhra Kesh: Keshandi og Keshanduma.

  • Ravn
Kesharene har et dualistisk forhold til ravnen, eller Kalashyama som den kalles. På den ene siden er den vakker og klok, og på den andre er den slu, tjuvaktig og spiser døde dyr.

Planter

Tau kan brukes til alt! Denne hampplanten brukes til alt fra mat og medisin til rep og klær.
  • Fjellbygg
Denne ville kornsorten er meget verdsatt blandt kesharene. De lager momo-deig og brød av den. Vokser for det meste i dalstrøk.
  • Klatrenesle
Denne nesleplanten kan være en pest og en plage for vandrere i fjellet. Den har små pigger med neslegift. Om en kommer i berøring med planten kan en få store blemmer, utslett og andre reaksjoner, i tillegg til at det svir noe helt grusomt. Planten er i slekt med, og ligner farlig mye på, Tau, derfor kalles den ofte for 'Svitau' eller 'Ildtau'.
Denne vakre og sjeldne orkidéen er svært ettertraktet under Shadi Krila. Det er en skikk for friere å plukke en til sin forlovede, da plantens nektar er et kraftig elskovsmiddel. Planten har en vakker is-blå blomst, med en sterk, søtlig duft. Den klamrer seg til høye klipper ved hjelp av lange tynne røtter som graver seg inn i selv de minste sprekker. Planten brukes også som medisin mot betennelser.