Debans Glede

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Kalender.gif Dato: År 16 etter Stjernefallet
Debans Glede
Tittel Debans Glede
Dato Februar 2007
Sted Furukollen på Nesodden
Inlaiv dato År 16 e.S
Inlaiv sted Kiltan
Antall deltakere 25
Arrangører Anne Marie, Arnfinn og Monica.
Konsept Tradisjonell kiltansk feiring kombineres med arveoppgjør og sosialt spill

Debans Glede var en laiv for 20 - 25 spillere som arrangeres 23 - 25 februar 2007 av Anne Marie, Arnfinn og Monica. Laiven foregår i Kiltan i settingen Veiskille, og omhandler feiringen av kiltansk vintersolverv, De Glorie van Deban, og et arveoppgjør i en adelsfamilie.


Bakgrunn

Greven er død, lenge leve greven!

I et område øst i Kiltan ligger to greveskap tett inntil hverandre. Disse to er under samme Baron, og har lange tradisjoner i å konkurrere med hverandre om sin Barons oppmerksomhet. Grev Van Haaften og Grevinne Bockhooven har en avtale om å holde festen til Deban annethvert år.
Dette året er det Van Haaftens tur.

Cornelis Van Haaften inviterte til feiring av De Glorie Van Deban, men døde like etter at invitasjonene var sendt ut. Hans sønn Theo Van Haaften opprettholder tradisjonen, og har tatt over styringen av både greveskapet og feiringen, og alt skal holdes som avtalt.

Av hensyn til at den gamle greven døde, er familien også midt inne i et arveoppgjør, noe som åpner for manøvrering i de adelige sirkler. Den unge greven er den siste i sin arverekke og ugift.

Visjon, idèer, setting

Hva slags laiv er dette?

Laiven er satt til den kiltansk høytiden De Glorie van Deban (Feiring av vintersolverv). Mørket trekker seg tilbake og Deban blir igjen kraftigst. Man feirer at solen snur og det går mot lysere tider.
Deler av lavadelen er samlet for å feire, og ingen kan feste som Kiltansk adel! Hovedfokuset vil for de fleste rollene ligge på denne feiringen, og det sosiale i forbindelse med dette.

Noen av rollene vil også være involvert eller interessert i et arveoppgjør som finner sted samtidig.
Status og sosialt nettverk er viktig for adelen, så vi ser for oss at laiven kan bli preget av en del pollitisk spill, taktisk sosialisering, nettverking (og god gammeldags smisking). Samtidig er Kiltan et meget frigjort land med hensyn til både alkohol, narkotikum og seksuelle forbindelser, så adelens fester kan fort bli meget utsvevende.

Under laiven vil det finnes en dobok(gjett hvor) som du kan legge inn info du vil skal trekkes inn i spill, og der du kan lese hva andre ønsker å bli spilt opp mot på.

Hva vil vi med denne laiven? Hvorfor Kiltan, hvorfor nå?

 • Vi vil med denne laiven sette litt fokus på det politiske spillet som foregår langt sør i Veiskille.
 • Vi vil se hva Kiltanere mener om landene utenfor.
 • Vi vil se både den "stygge" siden av adelen, samt vise hvorfor man behøver venner når en forsøker å komme seg opp og frem i samfunnet.
 • Vi vil få på plass tradisjoner rundt De Glorie van Deban. Dette er en høytid, og den fortjener så absolutt oppmerksomhet.
 • Vi vil utforske hvordan adelen reagerer på et arveoppgjør, og hva man kan finne på å gjøre for å posisjonere seg. Vil man støtte greven, vil man forsøke å senke greven og jobbe for å få plassen selv, etc.
 • Vi vil sette Kiltan inn i spillet, og vise at de har flere sider ved seg en forfyllede prester. De har klart å unngå å bli sør-Malderia lenge, og det finnes grunner til dette.
 • Vi vil lage fest av en annen sort enn den ”vanlige” ”koselige” vertshus-fylla, av et mer dekadent slag.
 • Vi vil ha det GØY, og håper dere vil også!


Roller

De aller fleste rollene vil være fra områdets lavadel (fra greve og nedover). I tillegg vil det være noen få tjenere (dette er arbeidsroller, så hvis du vil ha en av disse rollene må du påregne servering, rydding og tilsvarende til å inngå i hverdagen). Vi er også åpne for forslag, og har du en ide kontakt oss.
Det er og åpning for 1 eller 2 Deban-prester.
Rollene lages i samarbeid med arrangørene og du må påregne et par møter med en eller flere av oss. Vi oppfordrer også de som skal spille kjente å ha noen treff i forkant av laiven for å bli kjent, vi vil være tilgjengelige for slike møter.
Vi kommer til å ha et par kvelder der vi åpner for at alle som vil kan komme og møtes(Sannsynligvis onsdager).
Dette vil annonseres her og på www.laivforum.net/veiskille

Kostymer

Les på Kiltan om mote og klær i Kiltan. Der kan man se hovedtrekkene om Kiltansk klesstil.
På denne laiven har vi ikke høye kostymekrav. Det vil si at selv om Kiltansk mote kan se komplisert ut (ut fra bildene som er brukt som eksempler), så forventer vi ikke at dere skal se slik ut. Hvis folk prøver å se renessanse-aktige ut, er det et pluss og vi blir veldig glade. Men vi har kort forberedelsestid, og man skal kunne spille på denne laiven uten å bruke masse tid på kostyme først. Derfor er det noen hovedpunkter som er viktige når det gjelder kostyme:

Bruk sterke, klare farger. (Men ikke for mange farger om gangen, man vil ikke se ut som en kyrthaner heller). Finn gjerne stoffer som får deg til å se velstående ut, etterligninger av fløyel, silke og brokade er fint (men unngå helst nervøs fløyel og den helt tynne, fake-utseende forsilken). Lin, ull og bomull er selvfølgelig også velkomment.

Alle MÅ ha hodeplagg av et eller annet slag. Jo mer outrert, jo bedre! Dette kan være nesten hva som helst, så bruk fantasien, og bare prøv å se ekstravagant ut.

Om du har noe fra før (en vams eller kjole i en glad farge el.), som du tror kan brukes, så kan det sannsynligvis det. Vis det til oss (kostymeansvarlig Anne Marie) på et møte, send et bilde e.l. og spør om du er i tvil, så sier vi sannsynligvis ja. Enkle kostymer du har fra før kan gjerne gjøres mer adelige ved å sy på fancy kantebånd e.l.
Prøv å se rik ut, og lass gjerne på med juggelsmykker o.l, det skal synes at man er adel.

En enkel måte å få "looken" på om du er mann: Bruk en nøytral skjorte & bukse du har fra før. Lag en tunika i et fancy stoff og putt fine bånd langs kanten (lages av et rektangel med hull til hodet, som rekker deg til ca midt på lårene når du har den på). Denne firkanten tar man over hodet og putter et fint belte i livet. Ta på deg en rar hatt eller lue.
En enkel måte å få "looken" på om du er kvinne: Bruk en nøytral underkjole/kjole/bluse & skjørt som du har fra før. Lag en ermeløs overkjole i et fancy stoff og pynt den med fine bånd. (Kan lages av en firkant med hull til hodet, som rekker deg til under bysten når du tar den på. Her rynker du fast to rektangler som går til anklene. Kan syes sammen ned langs siden om man vil). Tas over hodet, og kan festes med et fint bånd eller belte under bysten. Ta på deg en rar hatt, lue, tørkle eller slør.
Vi vil før laiven holde et kostymeverksted, hvor man kan få hjelp til å lage en meget enkel overkjole, tunika, og lue.
Dato for dette blir søndag 4. februar, i Vetlandsfaret 4B på Oppsal, fra kl. 12.00. Her er hva du må ta med (stoffmengder er meget ca, siden folk er forskjellige størrelser og stoff kommer i forskjellige bredder. Jeg har basert meg på stoff som er minimum 1,20 bredt). Hvis du vil lage tunika (mann), ta med ca. 1,5-2 meter stoff, til overkjole (dame): ca 2,5-3 meter stoff, til lue (menn). ca 1 m stoff, slør(damer): ca 1 meter litt tynt stoff med fint fall (ikke for stivt)+ en 20-30 cm bred remse av et stivere stoff. Alternativt hodeplagg (damer): ca 1/2 meter stoff (bomull eller noe stivere, ikke for slapt stoff). Dette er de tingene man kan få hjelp til å lage. De vil være meget enkle, så for å få dem til å se "rike" ut, er det en god ide å velge seg et litt fint stoff og gjerne pynte plagget med noe etterpå.
Ta også med en saks, tråd som passer til stoffet ditt, og ev. ting du vil pynte plagget ditt med. Om noen har en symaskin de kan ta med, er det veldig velkomment (så blir det ikke så mye kø på de to vi har, og ting går fortere).

For dere som spiller tjenere går det meste greit, dere må gjerne prøve å følge silouetten, men det er ikke nødvendig. Bruk bare mer diskre farger (jordfarger er fint) og se fattigere ut enn adelen, så går det bra. Et forkle kan være lurt og fint, og tjenere må også ha hodeplagg (om enn noe mer diskret enn adelen). Har du noe du vil bruke, så spør (det meste går bra).

Viktige wikisider

Kiltan For Dummies
Dette MÅ du vite om Veiskille, grunninformasjon om settingen

Praktisk informasjon

Tid, sted, priser

Laiven avholdes 23-25 februar 2007 på Furukollen på Nesodden og vil koste 200 kroner. Dette dekker mat, drikke og overnatting. Det er åpent for dagsroller i forbindelse med arveoppgjøret. Det vil da koste kr. 100,- pr.dag.

Oppmøte for de fastboende(Greven og hans nærmeste) vil være fredag kl. 12.00 med spillstart snarest mulig etter dette, senest kl 14.00. Gjester kan ankomme etter
dette, men vi håper å ha alle spillere på plass innen kl 19.00.

Arveoppgjøret kommer til å være en del av spillet for alle parter, da det er en gyllen anledning for de fleste å bedre sin situasjon.

Betalingsinfo

Betaling gjøres til: 6060.11.29976 Debans/ M. Andersson Merk med ditt navn!
Det er førstemann til mølla, og laiven må betales før roller sendes ut.
Betalingsfrist er 5. februar 2007.
Siste frist for refusjon ved avbestilling er 10. februar 2007.

Påmelding

Påmelding sendes til maniac[at]laiv dott org

Dette føres i påmelding:

 • Navn
 • Alder
 • Mail-adresse
 • Telefonnummer
 • Hva du ønsker å spille, om du har en ide, eller hva du kunne tenke deg å spille på.
 • Har du ønske om å spille spesifikt opp mot eller med noen? Hvem?
 • Sykdommer eller allergier som vi bør kjenne til(for eksempel mat-allergi og/eller diabetes)

Veibeskrivelse, bussruter, parkering, etc.

For å finne frem:

Med bil:

Følg E6 eller E18 ut av oslo. Rett før Vinterbrotunnelen tar man av mot Nesodden/vinterbro. Følg veien forbi Nesset, ta av til høyre mot Nessoden (vei 165). Følg den til man kommer til 157 (der man tar av, går den i en skarp sving til venstre). Følg skilting mot Nessodtangen til man kommer til Svestad (man følger 157 hele veien). Her er et kartbilde.

Ev. (litt lengre vei): Mosseveien igjennom tunnelen etter Vinterbro. Ta av mot Oslofjordtunnelen, følg skilt mot Fagerstrand og Nesoddtangen, til Svestad brygge .

Med offentlig transport: Nesoddbåten fra Aker brygge, buss merket Fagerstrand, avstigning på Svestadkrysset (rett ved Furukollen).


Furukollen er et stort guloransje trehus med grønne kanter.

Om du ikke finner frem, ring AM på 94363408. Eller send en melding (telefonen kommer til å være på lydløs om jeg er i spill, men om du sms'er kan jeg ringe deg tilbake).

Aldersgrenser

Laiven er åpen for de fleste, men alle under 18 må ha tillatelse fra foresatte, samt en verge(kontaktperson) på laiven.

Overnatting

Eget sengetøy (laken, dynetrekk o.l.) må tas med, men vi stiller med seng og dyne.
Overnatting skjer på 4-5 mannsrom.
Man ankommer i rolle, så pakk med det i bakhodet (dersom du er fastboende men av grunner man ikke kan noe for, ikke kan dukke opp til start så har vi løsninger for dette).

Alkohol

Det vil være alkoholservering på laiven, i form av vin og muligens noen edlere dråper etter et godt måltid.
Vi ber om at spillerne holder seg i skinnet i form av mengde, og fulle(overstadige berusede) vil bli sendt i seng.
Vi håper og tror selvfølgelig at det ikke vil bli nødvendig :)

Dobok

Under laiven vil det være en bok på do, hvor man kan skrive ned ting man ønsker skal bli spilt på. Man kan da kikke i denne boken, se hva andre har skrevet, og ta tak i noe av det for å skape mer spill og liv. Hvis du er en slik som liker å bli overrasket og absolutt vil vite minst mulig om andres roller, lar du bare være å lese i doboken.
Dette fungerer slik at du skriver et hint, et ønske om noe du vil noen andre skal gjøre, en opplysning, elle noe annet som andre spillere kan ta tak i og bruke. Du skriver IKKE ned hele plottet ditt her (dette er ikke en lettvint måte å få "løst" plottet sitt på!). Med andre ord; ting som "jeg er egentlig en spion fra kongen som er homofil og tilber drager", er ikke ting å skrive her. Mens ting som "testamentet ligger gjemt bak sofaen", "spør meg gjerne ut om hvorfor jeg alltid bruker hansker", "utfordre meg gjerne til et veddemål" og "det skal være et hemmelig møte bak huset ved midnatt", er ting folk kan ta tak i og bruke til noe i spillet, og ting som passer fint inn i doboken.Da kan folk ta tak i dette; tifeldigvis finne testamentet og miste det et annet sted, gå seg en midnattstur og overhøre det hemmelige møtet, eller trykke på andre folks "triggere". Finn gjerne på rykter som kan gå om rollen din, og skriv dem ned i doboken, så andre folk kan spre dem og sladre om dem. Er det noen tvil om hva vi ønsker med dette og hvordan det fungerer, spør oss gjerne om det på veiskilles forum på laivforum.net.

Laivslutt

Spillet avsluttes ved at man legger seg i rolle lørdag kveld/natt og står opp som seg selv.

Opprigg og nedrigg

Vi kommer til å dra ut for å rigge torsdag 22 februar og blir på laivstedet til spillstart.
Dersom du har tid og lyst er det flott om du kan komme ut å hjelpe. Vi serverer selvfølgelig mat til de som kan.

Alle spillere må stille seg behjelpelige til nedrigg søndag

Arrangører, tlf.nr

Regler

Vi har noen få, enkle regler på denne laiven, og de skal respekteres. Disse reglene er:

Kutt:
Dette er den viktigste regelen, som skal tas meget seriøst. På en laiv kan det oppstå situasjoner som enkelte folk kan finne skremmende, støtende, eller at noen rett og slett tråkker over dine personlige grenser, eller man kan bli skadet. Da kan man rope ”kutt”. Hvis noen roper kutt, skal alt spille i nærheten stoppe øyeblikkelig, slik at man kan ordne opp i situasjonen. Spillet skal ikke fortsette før personen har fjernet seg fra situasjonen, eller vedkommende sier klart ifra at det greit å fortsette. Dette er deres ”sikkerhetsventil” som skal sørge for at ingen havner i situasjoner som spilleren bak rollen finner ubehagelig. Ikke vær redd for å kutte hvis du føler at det trengs.

Brems:
Brukes omtrent på samme måten som kutt, men i mildere situasjoner. Hvis du føler at noe er i ferd med å gå for langt, men det er ikke så ille at du vil stoppe spillet, kan du si ”brems”. Det er et signal til din motspiller(e) om å moderere spillet sitt en smule. Spillet stopper ikke, men hvis noen sier brems til deg, skal du dempe volden/kjærlighetsscenen /utskjellingen (eller hva du nå holdt på med).

Sex:
Det kan dukke opp situasjoner hvor det er naturlig at enkelte roller har sex. Det vi synes blir mest ideelt, og minst forstyrrende for spillet, er ”teatersex”, dvs. at man simulerer samleie inntil hverandre, med klærne på. (Dette trenger ikke nødvendigvis involvere ”tørrjukking”, som det så vakkert har blitt formulert. Men kan være så enkelt som å ligge/stå/ sitte inntil hverandre mens man tar på ”trygge” deler av kroppen, som armer og rygg, og lager passende lyder. Det viktigste med dette er at det ikke er noen tvil, hverken for de involverte parter, eller for eventuelle ”tilskuere”, om hva som foregår).
Hvis du absolutt er veldig ukomfortabel med dette, men likevel havner i en situasjon hvor rollen din ville hatt sex, ta med deg vedkommende et sted hvor ingen ser dere, gå off, og avtal hva som skjer dere imellom.
Voldtekt er IKKE lov.

Vold:
Settingen legger ikke opp til å sloss. Våpen kommer ikke til å være aktuelt (både fordi det er et arveoppgjør, så det er ikke lov, og fordi det er en fest, så det ville være utrolig frekt). Det å begynne å sloss på en feiring som dette vil være meget uhøflig og respektløst ovenfor verten. Skulle det likevel skje, rollespill hva som skjer og bruk din logiske sans. Vi har ikke noe annet kampsystem.
Føler du at rollen sin absolutt må dø eller drepe noen, snakk med en arrangør først og be om lov. Det er ikke sikkert at du får det.

Arrangørene er i rolle og vil gjerne behandles slik. Om det er absolutt nødvendig, kan vi tas til siden og spørres om ting (men kan det unngås, er det best). Skal du ta en arrangør off, gjør det da diskret, og ikke spør dem om offlaivspørsmål så andre spillere hører det.

Galleri


Mangler bilde:

Dirk Lochmann (gammel!)- Kenneth Bakken. Marqui, gift med Eva Lochmann. Jobbet som rådgiver for den avdøde grev van Haaften, og har gjort dette i noe som kan virke som en evighet. Både han og hans kone begynner å trekke på årene, men har vært så lojale at de gjerne får sitte foran peisen og være fast inventar og snakke om gamle dager. Bestefar til Janneken Lochmann.

Eva Lochmann (gammel)- Guri Falch Bakken. Gift med Dirk, fast inventar ved peisen sammen med ham. Det er ingen som vet så mye om gamle dager som dem! Ingen vet riktig hvor gamle noen av dem er. Bestemor til Janneken Lochmann.

Janneken Lochmann (22)- Eivor Bekkhus. Barnebarn til Lochmanns. En ganske ung prestelærling, som regel å se i nærheten av sin læremester Matthis.

Leo Matthijs- Arnfinn Rian. Stedets lokale Debanprest, læremester for Janneken. Lurer du på noe om landets lover, eller arverett, er dette mannen å gå til. Til stede for å ta seg av arveoppgjøret, og festen til Debans ære

Heleen Kaasenbrood (14)- Frida Sveen Hempel. Datter av Alyd, som er med på festen for første gang i år.

Yan Wuynants (52) er en gammel venn av "gamlegreven" uten tette bånd til familien i dag. Han er kalt inn for arveoppgjøret. Rollen spilles av Espen Nodland.