Darja Skoddevill

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Darja Skoddevill
Navn Darja Skoddevill
Alias Darja Vist
Født 13 f.S.
Nasjonalitet Valder
Yrke Jeger, karavanevakt, speider, dusørjeger, tidligere også røver
Spilt på Vertshuset Grøden (2012)
Spiller Jenny Nordfalk

Presentasjon

Jeg kommer fra Vist, en storgard i fjelltraktene nord for Flint i Starvald. Jeg het en gang Darja Vist. Min far het Darko Vist, holdt sauer og farget garn. Min mor het Monya. Jeg hadde to søstre og tre brødre. Den yngste het Marko. Jeg var 15 år ved stjernefallet. Tåkenatta gjorde meg gal, jeg trodde fullt og fast at landet krevde Markos blod for at verden ikke skulle revne helt. Da jeg kom til meg selv hadde jeg blod helt opp til albuene. Da jeg innså hva jeg hadde gjort, flyktet jeg ut i ødemarken, fra meg av sorg og avmakt. Her drev jeg rundt i noen dager, til en røverbande fant meg. De ga meg mat og i mangel på andre muligheter ble jeg med dem videre. Lederen, Ratko Enarm, lærte meg å slåss. Nå skyter jeg bedre enn de fleste. Vi herjet en del i grensetraktene mot Vilkafjord. Jeg er ikke stolt av det livet vi levde og de tingene vi gjorde, men siden jeg allerede har brutt det verste tabu som tenkes kan i mitt gamle liv, betyr det lite. Etterhvert forlot jeg banden og har livnært meg som karavanevakt, dusørjeger, veiviser og sporfinner. Få kjenner til fortiden min, og de siste 16 årene har jeg levd et ærlig liv, etter egne mål, og kanskje forsøkt å gjøre noe godt for å kompensere en smule for det onde. Jeg har ikke sett familien min på tjue år og regner aldri med å komme hjem igjen. De tror jeg forsvant i tåken den natten.
-’Folk kaller meg Darja Skoddevill ,men jeg er bedre nå.’ Jeg liker IKKE å snakke om tåken, eller om det som skjedde da, som ødela livet mitt, om navnet mitt eller hvor jeg kommer fra, hvis jeg ikke blir svært, svært beruset. I mine mareritt ser jeg ofte mine egne blodige hender. Jeg ønsker at det fantes et pilegrimsmål hellig nok til å vaske meg ren, og har truffet flere kloke og vært ved mange horg, men har ennå ikke funnet det. Derimot har jeg funnet et merkelig, stort blågrønt egg i en hule nær grensen på Vilkafjord-sida, som jeg skal spørre de Kloke om.

Da krigen brøt ut tok jeg speiderjobb for Ridder Jago Ravntal. Da Ljosheim kapitulerte, betalte han meg for å følge hans datter, Jahra Ravntal, ei bortskjemt adelsdame fra Ljosheim, bort fra krigsområdet og til Orvad, deretter mot Skar og hoffet. Hun er utrolig langsom, med latterlige silkeskjørter som henger seg fast i alt, og klager hele tiden. I begynnelsen trodde hun at jeg skulle være både bærer og kammerpike for henne, men nå har hun forstått at det ikke er tilfelle.

Jeg er rastløs og liker å vandre. Jeg blir glad av gode dager, klart kildevann og en god fangst, når jeg finner sporet, eller når pilen min treffer. Jeg blir sint når noen skader barn, eller når folk bryter sitt ord. Jeg liker ikke folk som spør for mye, og passer stort sett mine egne saker selv også. Jeg liker sentimentale sanger om familie og land. Da kan jeg godt felle en tåre.

Relasjoner

Darja har forlatt familie og land, og hennes slektinger tror hun forsvant tåkenatta. Hun holder seg unna det området. Hennes læremester Ratko Enarm var en røver fra Vilkafjord. Hun var med i banden hans i åtte år før den ble oppløst og darja bestemte seg for å slå inn på den smale sti. Hun har jobbet for Ridder Jago Ravntal mange ganger.

Opptredener

Vertshuset Grøden(1.-5.august, 2012), spilt av Jenny Nordfalk