Camarheim (2009)

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Kalender.gif Dato: År 17 etter Stjernefallet
Camarheim (2009)
Tittel Camarheim
Dato Oktober 2009
Sted Kløverrabben hytte
Inlaiv dato År 17 e.S
Inlaiv sted Sargos i Ulymar
Antall deltakere 60
Arrangører Kristian, Hanne og Benedikte
Konsept Den andre laiven på Camarheim
Kart over Ulymar med Camarheim markert

Camarheim 09 var den andre laiven lagt til familiehjemmet og vertshuset Camarheim. Laiven hadde fra arrangørenes side flere formål:

 • Å vise frem Ulymarsk kultur
 • Å vise frem Vandrerkultur
 • Å la forskjellige folk og kulturer i verden komme sammen og interagere i en Ulymarsk setting
 • Å spille mer på magi
 • Å trekke frem Sok og den effekten han har på Mørket og Underjordiske

Stemningstekst

Tiden i Veiskille går videre og vi har nå kommet til høsten 17 år etter stjernefallet. Sommeren er over og høsten tar tak. Den bofaste storfamilien Valdéz av vandrerslekt åpner igjen dørene i hjemmet sitt i Ulymar. Gjester kommer og går prisgitt slektas familiejustis. Tiden går og tidene forandrer seg. Selv ikke alt innenfor Camarheims fire vegger virker å være like forutsigbart som i tidligere tider.

Noe som ikke ser ut til å endre seg er at gjester fremdeles kan bli bedt om å hjelpe til, med oppvask, matlaging, vedbæring eller annet. Langt de fleste gjør dette med glede, for Camarheim er kjent for sitt gode kjøkken og lave priser. Godt utvalg av drikke pleier de også å ha, fra både fjern og nær.

Trafikken langs veien har heller ikke avtatt, snarere motsatt etter at man påbegynte arbeidet med en ny militærleir utenfor Archaz. Handelsruten nord/sør fører også stadig med seg gjester innom huset, og Komniklinjen rett i nærheten sørger som vanlig for at familien og deres gjester alltid er oppdatert med siste nytt.

Men verden er i endring. Malderia og Althéa har forandret seg mye siden Den Trinasjonale Allianse ble opprettet, Kiltan søker nye venner forbi Malderia, Tåkefronten strekker seg nå rundt hele tåkebanken i sør med soldater fra flere nasjoner, også Ulymar. Innad i nasjonen merkes det at hæren har fått mye å gjøre, både ved at mange unge menn (og noen kvinner) er savnet ved høstonna, og at forretninger som driver handel med det militæret blomstrer opp.

Hva alt dette har å si for folk langs landeveien, eller lokale som tilbyr husly, ja det finner vi vel ut av sammen.

Praktisk

Laiven ble arrangert av Hanne Jakobsen, Kristian Spilhaug og Benedikte Berg.

Om laiven

Camarheim er laiv lagt til et vertshus i Veiskille. Som i normale vertshus betyr dette at gjester kommer, blir en natt eller to, og så drar igjen. Kun de som driver stedet, og muligens noen få andre, kommer til å være tilstede hele tiden.

Laiven er ikke bygget opp rundt ett eller flere sentrale plottelementer, men søker å være en kontinuerlig beskrivelse av hva som skjer når kjente og ukjente personer møtes og tilbringer en kveld eller to sammen. Laiven og spillet skapes i møtet mellom rollene. Dette fører til at stemningen endres når spillermassen endres.

Camarheim er en laiv som både passer for førstegangslaivere og ferske Veiskillelaivere, og for erfarne laivere og veteraner i Veiskilleverdenen. Vi ønsker alle velkommen!

Påmelding

Laiven er nå avholdt.

Betaling gjøres til konto:

9713.57.97492
Camarheim v/Kristian Spilhaug
Norderhovgata 11
0654 Oslo

Andre henvendelser kan rettes til camarheim@veiskille.net

Tid og sted

Tid:

 • Opprigg 29/30 september
 • Spillstart 1. oktober
 • Spillslutt natt til 4. oktober
 • Nedrigg 4 oktober

Spillet starter torsdag 1.oktober når de fastboende på vertshuset våkner (og ikke onsdag 30. september som opprinnelig planlagt), og varer til kvelden/natten lørdag 3. oktober.

Som tidligere vil vi legge opp til at roller kommer og går. Dette betyr at man som en hovedregel ikke får overnatte mer enn maks to netter til sammen.

Sted:
Laiven avholdes på Kløverrabben hytte ved Rolandsjøen

Reisebeskrivelse:

Med bil:

 • Kjør E6 sørover mot Gøteborg
 • Ta av mot Enebakk/Holmlia/Klemetsrud, (R155)
 • Kjør til venstre i første rundkjøring
 • Kjør til venstre i andre rundkjøring også
 • Følg R155 forbi avkjøringen mot "Sørmarka"
 • Ca. 100-200 meter etter avkjøringen, på venstre side av veien når man kjører sørover, går det en sti/skogsvei inn i skogen, og det ligger en stor stein midt i veien. Vi vil også henge opp skilt her. Følger du stien et lite stykke inn i skogen og til høyre kommer man til arrangørteltet.
 • Parkering: Det er to parkeringsmuligheter i området.
 1. Følg skiltingen mot Sørmarka til parkeringsplassen ved Sørmarka konferansesenter (Vår anbefaling)
 2. Følg R155 videre til Krokhol parkeringsplass.

Med buss:

 • Ta buss 501 mot Enebakk fra Bussterminalen i Oslo
 • Gå av på Sørmarka stasjon, (ca. 25 minutter)
 • Følg veien ca. 100-200 meter videre samme vei som bussen kjører
 • Vær forsiktige! Biler kjører fort langs denne veien.
 • På venstre side av veien går det en sti/skogsvei inn i skogen, og det ligger en stor stein midt i veien. Vi vil også henge opp skilt her. Følger du stien et lite stykke inn i skogen og til høyre kommer man til arrangørteltet.

Gi beskjed til oss om tidspunktet dere antar at dere kommer ut til laivstedet, og gjerne anslagsvis hvor lenge dere blir. Vi er tilgjengelige på mobiltelefon gjennom hele laiven. Vi har lyden avslått, men vi leser/svarer på sms og ringer eventuelt opp ved behov. Send oss en sms når dere nærmer dere så møter vi dere enten ved bussholdeplassen eller bortenfor laivområdet for en siste peptalk før dere går inn i laiven.

Kristian tlf: 95 73 07 97 Hanne tlf: 97 75 92 62

Langs veien når man kommer fra bussholdeplassen er det en stor stein midt i en innkjørsel på venstre side, et stykke før selve hytta. Følg innkjøringen et lite stykke inn og til høyre. Der setter vi opp en lavvo hvor vi, arrangørene, sover. Ikke spill aktivt på dette teltet inlaiv. Lavvoen kan også benyttes som "venteholdeplass" hvis dere venter på at vi skal møte dere før dere går inn eller ut av laiven. Nede på sletta som ligger foran hytta vil det være et par andre grupperinger som rigger opp telt i løpet av laiven, disse er med i spill.

Priser

Laiven vil koste 100,- per overnatting, eller 50,- for dagsroller.

Mat betales med mynt på stedet. Matpriser er som følger:

Frokost: 10,-
Lunsj: 20,-
Middag: 30,-

Drikke betales også med mynt på stedet, til ca. kostpris.

Dansekurs

Dans er en viktig del av den ulymarske kulturen, og vi vil arrangere dansekurs i Sevillanas denne gangen også. Det er først og fremst vandrerfolket som gjerne danser Eols dans i lystig lag, men andre får også gjere svinge seg med. Eols dans er Veiskillenavnet på Sevillanas. For at så mange som mulig skal kunne bli med og danse arrangerer vi to dansekurs i forkant av laiven. Send en mail til camarheim@veiskille.net for å melde deg på. Dersom du bare kan en av dagene er det fint om du skriver hvilken dag det er.

Tid for dansekurs:

 • Søndag 13. september, fra 15:00 til 18:00
 • Søndag 27. september, fra 15:00 til 17:00

Sted for dansekurs:
Centro de Flamenco

Pris for dansekurs:
Dansekursene blir inkludert i deltakeravgiften. Ingen ekstra utgift, altså.

Blank- eller pædda våpen

Man kan ha med seg både blankvåpen og pædda våpen på laiven.

Blankvåpen skal IKKE brukes med mindre alle parter i konflikten er kompetente blankvåpenbrukere, OG kampen er avtalt på forhånd. Spillere skal under INGEN ANDRE omstendigheter bruke blankvåpen i en konfliktsammenheng. Så om noen trekker et pædda våpen mot deg og du kun har et metallvåpen i slira bør du ha en god grunn til ikke å trekke det, eller ha et pædda våpen i reserve.

Barn på laiven

Vi ser på barn som en positiv og naturlig del av mangfoldet i Veiskilleverden, og vi ønsker ikke å utelukke den aldersgruppen. Disse har med seg en forelder eller en oppnevnt verge på laiven. Vergens funksjon er å ha ansvar for og ta vare på den mindreårige i løpet av laiven, inkludert å lede/trekke/spille barnet bort fra spillsituasjoner som blir upassende for den unge.

Noen roller er mer troende til å opptre truende eller upassende, også ovenfor eller i nærheten av mindreårige. Vi ønsker i utgangspunktet at de unge ikke skal virke begrensende på slikt spill, og at vergen skal sørge for å holde/lede dem unna problematiske situasjoner skulle det være nødvendig. Samtidig kan det i værste fall oppstå situasjoner der det er vanskelig å "skjerme" dem fra tøft spill. Vi oppfordrer alle spillere til å tenke gjennom denne problemstillingen, og forberede sitt eget spill på en måte som både kan ta offlaiv hensyn til mindreårige, og samtidig i så liten grad som mulig går på akkord med rollens natur.

Roller

Med denne laiven ønsker vi å gi spillerne mulighet til å besøke et vertshus i Veiskillesettingen. Vi ønsker å finne frem til flere nyanser av og mangfold i Ulymar. Vi ønsker at alle roller skal ha en reell agenda og målsetting ved å være innom vertshuset, uten at dette behøver å bety masse plotting. Den lokale bonden som bare skal innom for å ta seg en øl er en helt kurant rolle, så lenge spilleren er forberedt på å bidra aktivt til laiven. Vår målsetting er at alle roller fyller en funksjon, og at ingen som ikke ønsker det spesielt skal stå uten relasjoner og interaksjonsmuligheter.

Det er mangt av folk som kan tenkes å ferdes gjennom traktene rundt Camarheim. Av grupperinger vi gjerne ser for oss denne gangen er blant andre:

 • Gauchoer (kvegarbeidere) som nettopp er ferdig med sesongen
 • Soldatgruppering med indre splid og konflikt
 • Representanter for Sannhetskirken
 • Representanter for Debankirken
 • Komnikgruppering (nymotens tekniske vidunder-operatører)
 • Unge Wannabe-Vandrere (prøver å være som Vandrerfolket, fordi det er kult)
 • Tvilsomme karakterer med ugler og andre fjærkre i mosen
 • Andre fine ideer, f.eks. fra denne forumtråden

Dersom du ønsker å verve deg til en av de ovennevnte gruppingene, så skriv det i påmeldingsskjemaet når det blir lagt ut.

Familien

Camarheim er ikke et vanlig vertshus. Det er hjemmet til en svært gjestfri familie som lar trette og slitne reisende få tak over hodet og litt mat og drikke. Overnattingen er gjerne gratis, men man kan bli bedt om å bidra litt med noe praktisk arbeid i gjengjeld. Mat og drikke er ikke gratis, med godt og ganske billig.

Her er en presentasjon av familien for folk som har vært innom før:

http://www.veiskille.net/camarheim/camarheim09.html

Som vandrere flest er det ikke gitt at alle i familien er til stede til enhver tid. Noen ganger blir vandrertrangen bare for sterk.

Forberedelser

Laivene i Veiskillesettingen har ofte vært preget at mye dugnadsinnsats fra spillerne, og vi vil igjen støtte oss på alle deltageres entusiasme og innspill. Vi legger opp til at spillerne i stor grad skal være med å forme rollen sin selv, med oss som rådgivere med vetorett. Vi vil selvfølgelig også kunne utforme rolleskisser og -forslag, men vil at alle spillere skal være involvert i å skape sin egen rolle. I tiden før laiven vil vi legge ut informasjon fortløpende på Veiskillewikien og delta på rolle-/grupperingsmøter. Vi ønsker å legge til rette for korte, lavterskel-prologer med enkelte av grupperingene. Vi ønsker også å arrangere og legge til rette for bordrollspill-kvelder for å spille ut forhistorier til grupperinger hvor dette kan være mer egnet enn å laive disse.

Vi vil også aktivt bruk av oppslagsvegg med meta-informasjon i gangen ved toalettet underveis i laiven. Av denne grunnen skal alle spillere sende inn et bilde av seg selv ved påmelding.

Off-laiv elementer

Kutt og brems

Vi praktiserer Kutt og Brems som metasignaler.

Dersom du som spiller føler at du blir presset fysisk eller psykisk ut over det du orker, blir reelt skadet, har behov for hjelp eller av andre grunner ønsker å avbryte rollespillet sier du "Kutt!". Alle som hører dette skal straks gå ut av rolle, og bidra til at spilleren som kutter får den hjelpen som er nødvendig. Når situasjonen er avklart blir man enige om hvordan man skal fortsette spillet, og gjør dette.

Dersom du som spiller føler at du enten fysisk eller psykisk nærmer deg grensen for hva du er komfortabel med sier du "Brems!". Alle som hører dette skal i første omgang dempe rollespillet til et mindre intens nivå, og i andre omgang bidra til at situasjonen løser seg opp. Målsettingen er å spille seg ut av situasjonen.

Det hender at man ønsker å si "Kutt" og "Brems" på vegne av andre, men vegrer seg fordi man ikke ønsker å bryte det som kan være en intens rollespillopplevelse. Det finnes ingen fasit for hva man skal gjøre i slike situasjoner. Mulige løsninger kan være å si "Brems" fordi en selv er ukomfortabel, å forsøke å sjekke med den man er bekymret for, å rollespille slik at situasjonen avklares, å si "Kutt", eller annet. Bruk sunn fornuft.

Doveggen

Det er vannklosetter inne på hytta. rett på utsiden av disse er det en vegg. På denne veggen kommer vi til å henge opp et ark med bilde av alle nåværende gjester, med rollenavn. Vi ønsker at spillere skal bruke doveggen til å formidle offlaiv informasjon som kan føre til mer spill.

Eksempler:

 • "Spør meg om hva som står i boka jeg skriver i"
 • "Inviter meg til å spille kortspill"
 • "Be meg opp til dans"
 • "Snakk gjerne høyt om soldatlivets gleder i nærheten av meg"

Magi

På denne laiven vil det kunne dukke opp magi. Magi som påvirker andre spillere vil uttrykkes på følgende måter:

1: Rødt lys
Dersom du som spiller oppdager at det tennes et RØDT lys i nærheten av deg vil rollen din bli engstelig, skremt, redd, etc. Effekten er ikke sterk nok til å brått snu en eksisterende positiv stemning, den virker litt dersom stemningen er nøytral, og aller best dersom man allerede er litt engstelig.

Dersom rollen din er glad og fornøyd og du ser RØDT lys vil ikke rollenbli redd, men muligens søke seg vekk fra den skumle stemningen.
("Her var det kjipt, jeg vil heller danse!")

Dersom rollen din er i en litt dyster stemning og du ser RØDT lys vil rollen bli mer redd enn det den normalt ville blitt.
("Huff, ble det mørkere her inne nå? Jeg får grøsninger på ryggen, jeg, står det et vindu oppe, eller?")

Med mindre det finnes gode inlaiv grunner til det, (avklart med arrangør), har ikke roller noen grunn til å tro at denne frykten er magisk eller stedbunden.

RØDT lys er altså et offlaiv signal som forteller at rollen din blir mer redd enn normalt.

2: Ritualmagi
Noen roller har muligheten til å holde magiske ritualer. Ritualene vil kun påvirke de som involveres i det. Roller som blir involvert i ritualet vil bli påvirket slik ritualholderne beskriver det.

Ut over disse to kan det dukke opp andre former for magi, f.eks. magiske gjenstander, magiske vesener eller annet. Disse vil normalt ikke påvirke andre roller, og det er opp til den enkelte rolle om de tror på effekten eller ikke.

Sannhetsprestene

Det kommer til å være to Sannhetsprester på laiven:

http://www.veiskille.net/camarheim/sannhet.html

Disse to rollene er svært flinke til å se når folk lyver. Rent spillteknisk betyr dette at dersom rollen din lyver til disse to må du som spiller overdrive klassiske tegn på løgn: Hold hånden foran munnen, unngå å se dem i øynene, fortell løgnen stotrene og stammende, etc.

Bruk gjerne doveggen til å kommunisere med sannhetsprestene utenfor laiven, men ikke regn med at de sjekker den kontinuerlig.

Dette gjelder for alle, med mindre rollen din er ekstremt god til å lyve. (Avklar med arrangør.)

Lesestoff før laiven

Sanger

Aktuelle rykter

Se følgende tråd på Laivforum.net: