Brayetten

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Motepamfletten Brayetten er en månedlig pamflett som distribueres i Kroam By av en ukjent person under pseudonymet Galerus. Den utkom med sitt første nummer i 21 e.S., og hadde innen 23 e.S. oppnådd stor innflytelse i den kroamittiske moteverden. Pamfletten tar alltid for seg de siste sosietetstilstelninger i Kroam By og kommenterer på motebildet. Galerus er særlig kjent for sine syrlige fornærmelser kamuflert som halvhjertede komplimenter.

Den oppvakte leser kan legge merke til at det er kun menns klær som kommenteres, og at de mektigste kvinnenes menn stort sett får god omtale, mens den kan være rimelig nådeløs mot de som ligger i sjiktet under. Dette har naturligvis ført til at pamfletten er populær hos de mektige, som igjen har bidratt stort til dens popularitet. Galerus er aldri politisk, men man kan noen gang observere at det har en tendens til å bli nevnt i sidekommentarer dersom noen har blitt åpent kritisert av Monarka, og at mennene til eventuelle kvinner hvis lojalitet har blitt trukket i tvil har en tendens til å bli dårligere kledd. Denne trenden har også bidratt til at pamfletten har økt sin popularitet hos dem som sitter ved makten.

Det siste året har pamfletten fått stadig mer innflytelse på motebildet, i den grad at den nå nesten anses som den definitive guiden til hva som er på veg inn og hva som er på veg ut. Om en mann blir tydelig kritisert i Brayetten har det også begynt å ha en tydelig påvirkning på hans kvinnes prestisje i sosiale lag. Hvem som skjuler seg bak pseudonymet er gjenstand for stadig mer nysgjerrig spekulasjon, men hemmeligheten er fortsatt godt skjult. At denne personen begynner å få innflytelse kunne vært en kilde til bekymring for de mektige, hvis det ikke var for at pamfletten tydelig later til å favorisere de som allerede har makt og innflytelse.

Utdrag

Et utdrag fra pamflettens vinterspesial 23 e.S.:

"GRØNT OG PERLER ER TILBAKE! På månedens ball på Cromdaus' var det tydelig for den klarsynte observatør at vårens kommende trender har utkrystallisert seg, og at enkelte ligger et godt steg foran. Brayetten var selvsagt tilstede og bringer deg våre siste observasjoner.

Pelvik Alderknapp ankom i en fantasifull kreasjon. Tross noe overdreven bruk av brokade viste han tydelig hvordan kombinasjonen sort og grønt virkelig er det nye. Prikken over i'en var imidlertid dekorasjoner i kritthvite ferskvannsperler, noe som er i ferd med å utkrystallisere seg som den andre virkelig kommende trenden denne våren.

Kathina Wolfgarts mann Mauro var likevel den som virkelig skapte oppstyr. Han hadde tatt vårens farger sort og grønt til seg gjennom en helt skjønn doublet i den fineste sorte ull, med lange vertikale skår der en opulent mørk grønn silke åpenbarte seg. Dette er uten tvil årets look. Tydelig i forkant av trendene hadde han tatt alt et hakk videre på brayette-fronten, med en skamkapsel som virkelig fremhevet hans fordeler. Gjennom å dekorere den med sesongens perler klarte han virkelig å trekke lengtende blikk i riktig retning. Dette er uten tvil årets mote. Rundt halsen er det fortsatt solide gullkjeder og store stener som gjelder. I ørene skal det fortsatt dingle i filigran, men som dekorasjon på klærne, i alle fall på brayetten er det nå perler som gjelder! Andre som tydelig var på sporet var Nanny Vogels mann Evan og Rada Drakarbergs mann Karlo.

Av andre observasjoner ser vi at Delana Herzfields mann Manfred nå har perfeksjonert fjorårets store trend med sine dristige lærbukser. Han gjorde skam på de etter hvert mange påstander om at alderen begynner å tære, og Brayetten kan etter nærobservasjon på det sterkeste avkrefte det seiglivede ryktet om at han begynner å gråne ved tinningene. Dersom de onde tunger som påstår at han skulle gå med parykk har rett så må den i så fall være særdeles godt laget.

Nylig ankommet fra et lengre opphold utenlands var tidligere hoffunderskriverinne Elena Kreuzblad og hennes mann Fivel, som fikk en rekke lystige blikk med sin doublet med gulldetaljer, omtrent identisk med de som var så populære mot slutten av Monarka Amaries regjeringstid, men kanskje ikke helt har tålt tidens tann. Hans benklær, sterkt inspirert av de velkjente Uder-Hopfiske hoser var også oppsiktsvekkende. Det er tydelig at oppholdet ikke har gjort mye godt for hans motesans. Det gjenstår å se om de blir invitert også til neste ball.

Nå er det bare å løpe til skredderen. Sørg for å skaffe deg perler før de blir umulig å få tak i, for denne trenden kommer til å dominere alt i de kommende månedene!"

Galerus

Important.pngHemmelig: Informasjonen i følgende avsnitt er svært lite kjent. Ikke misbruk den. (Om merking av sider)

Den virkelige, og godt beskyttede identiteten til pamflettens forfatter Galerus er Karlo Drakarberg, men hans publikasjon er selvsagt sterkt påvirket av hans hustru Maestra Rada Drakarberg.