Åstedet (laiv)

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid.png Under utvikling: Bidra gjerne til artikkelen, men vær forberedt på at større forandringer kan finne sted. Se historikken for detaljer. (Om merking av sider)


Åstedet (laiv)
Tittel Åstedet
Dato 18. og 19. januar 2019
Sted Speiderhuset på Vestgrensa, Oslo
Inlaiv sted Vilkafjord, Åstedet
Arrangører Asbjørn, Jørn, Elin N

Bakgrunn

Vilkafjord er Veiskilles svar på Ankh-Morpork, New York, Mogadishu, Bombay og utallige andre storbyer, fiktive som historiske. Byen er det viktigste handelsknutepunktet i verden og er et sammensurium av ulike kulturer og bakgrunnner. Forskjellene mellom to bydeler i Vilkafjord kan være like store som mellom to land andre steder i verden, men den spesielle historien til byen binder dem sammen.

Noen vil si at i Vilkafjord finnes det bare to slags folk: Fjordinger og ferskinger. Er du fjording kan du reglene, er du fersking må du lære dem. En av de viktigste reglene i Vilkafjord er at du får det du betaler for. Et sted hvor dette er særlig tydelig er vertshuset Åstedet. Hit kommer både fjordinger og ferskinger: De fleste er dagarbeidere som bruker for mye av lønna si på noen glass lunkent øl og en skalk etter endt arbeide. Lokale drankere deler plass med leiesoldater, kriminelle, spioner og handelsreisende, og en og annen ærlig gatefeier markerer lønningsdag med ren duk på bordet. Kunsten på veggene er gratis anskaffet, og skal du slåss eller krangle må du regne med å være en del av underholdningen.

Sommeren det tjueandre året etter Stjernefallet holdt verden på å gå av skaftet igjen. Fra et sted i Starvald spredde det seg rykter om at magien var i ferd med å våkne igjen, og samtidig flommet Tåka over verden på ny. Alle våknet som av et mareritt i det bølgen slo over dem, og for de som var gamle nok til å huske Stjernefallet var det ekstra ille. Noen gjenopplevde gamle redsler, noen benyttet anledningen til å ta igjen på naboen eller stikke av med sølvtøyet til herskapet, og noen mistet vettet fullstendig. Historiene om denne natta er mange og varierte, men om de er komedier eller skrekkhistorier er de en ting alle i hele verden har et personlig forhold til. I Vilkafjord har en talentfull teatertrupp akkurat satt opp et stykke om denne natta. Noen synes det er på høy tid, andre synes dette er noe man ikke burde lage underholdning av. I alle tilfeller har folk begynt å tenke på den natta igjen...

Hva slags laiv blir det?

På laiven Åstedet vil spillet utelukkende bli drevet fram av møter mellom roller. Hvert individ og hver gruppering sin historie er viktige, og det er hvordan disse overlapper med og møter hverandre som kommer til å forme laivopplevelsen din. For noen kan det bli dramatisk og kanskje stå om livet, mens for andre er det bare en par kvelder på byen. Begge deler er greit.

Arrangørenes fokus er på kultur, personlige relasjoner og hverdagslige sysler, og vi ønsker oss både vennskapelig og konfliktsøkende spill. Vi ser for oss en laiv som føles som et par kvelder på et nokså røft utested. Roller er der for å drikke, for å gjøre forretninger og for rekreasjon - det være seg i form av kortspill, prat eller slåsskamp. Vi vil ha rølpestemning, action og kos.

Tenk Coen-brødrene møter Victoriana-London i fantasy-innpakning. :)

Nybegynnervennlighet

Mange har spilt i Veiskille før, og noen ganger kan det være høy terskel for å dra på sin første laiv i en setting som er godt etablert, og informasjonsmengden i Veiskillewikien kan virke overveldende. Vi ønsker at Åstedet skal være en laiv for både veteraner og ferskinger og de midt imellom. Arrangørene er klare for å gi ekstra bistand til nybegynnere, og når vi har blitt enige om rollekonsept skal vi sørge for å guide deg til den informasjonen du trenger for akkurat din rolle. Siden dette er første gang en laiv er satt i byen Vilkafjord, har du som nybegynner mulighet til å sette ditt eget preg på denne verdenen som vi skaper sammen! KOm og lek med oss!

Roller

I god veiskilletradisjon skaper spillerne rollene sine i samarbeid med arrangørene. Vi passer på at det er en bra balanse mellom grupperinger og enkeltroller samtidig som vi hjelper til med å utvikle en rolle du som spiller gleder deg til å gi liv.

Vi begynner å utvikle rollekonsept når du har betalt laiven.

Roller vi ser for oss frekventerer Åstedet:

  • Ansatte (Gjeldsslaver, fast ansatte, løsarbeidere, utkastere, bartendere)
  • Stamgjester (Håndverkere, drankere, kranglefanter, historiefortellere, vektere)
  • Entrepenører (Låsesmeder, svindlere, tyver, gamblere, helere, prostituerte, barberkirurger)
  • Leiesverd (Lokal “lov og orden”, frilansere, ferierende, dusørjegere, torpedoer)
  • Spioner (Stifinnere, Siste Linje-agenter, Prego, konspirasjonspraktikere med mer - enklest for de som kjenner verdenen eller vil sette seg inn i en del ting)
  • Religiøse (Diakoner, presteskap, legfolk, Vindtilbedere, filosofer)
  • Annet (skuespillere, burkjempere, avdankede akademikere, handelsfolk, rottefangere, politikere)

Mange roller vil antakelig falle inn i mer enn en av de grovkornede kategoriene over.

Vi vil i utgangspunket ikke ha så mange gamle roller, men hør med oss om det er noe du tenker passer veldig bra.

Vertshuset

Her kan du lese mer om vertshuset Åstedet.

Infoskriv

https://docs.google.com/document/d/1vibU_DuyQrLiJXy-rYt1fB8GJI81CT8XvvvltQo8hQE/edit?usp=sharing

Praktisk

Spillsted

Vestgrensa 15, Oslo

Offentlig transport med trikk eller bane til Forskningsparken. Det er parkeringsmuligheter i gatene rundt spillstedet, men vi vil ikke ha biler parkert rett utenfor.

Alt spill foregår i utgangspunktet innendørs. Ute kan man anta at folk fortsetter spill lavmælt selv om det ikke ser ut som en fantasystorby, også på de designerte røykestedene. Naboer of forbipasserende kan se oss, så hold støynivået nede. INGEN SLÅSSING UTE. Om man trenger å snakke off, gå litt unna spillområdet, eller til offrommet som vil være tilgjengelig i kjelleren.

Kjelleren er ikke stæsja til å bidra til stemningsspill, men man MÅ ikke gå off for å gå på do.

Dersom du ankommer laiven etter spillstart og ikke er i kostyme: Bruk kjellerinngangen.

Mat og drikke

Kun lett servering. Pølse i lompe, både vegetar og kjøtt, kanskje pizzaboller lørdag. Ta med noe mat, ikke regn med å kunne spies deg mett på stedet.

Det serveres både alkoholholdig og alkoholfri drikke. Øl, vin, te, kaffe. Medbrakt er ok, men en inlaiv løsning må finnes med personalet. Generelt sett: vis måtehold med alkohol. Drikk vann - i Vilkafjord ville rent vann vært ganske dyrt, men akkurat det blåser vi i.

HUSK Å TA MED NORSK MYNT TIL Å BETALE FOR MAT OG DRIKKE!! Og: noe ha mynter i!

Oppmøte fredag 18. januar

Oppmøte 16:00, spillstart ca 18:00. Si fra ved evt forsinkelse.

Oppmøte lørdag 19. januar

Oppmøte senest 14:00. Arrangørene er der fra kl 12. Spillstart ca 16:30. Si fra ved evt forsinkelse.

Spillslutt og afterlaiv

Spill slutter omkring midnatt på fredag og antakelig noe tidligere på lørdag.

Begge kvelder vil vi gjerne ha ryddehjelp før slutt.

Afterlaiv på stedet lørdag, men med en kort rydderunde først. Vi tar gjerne imot hjelp til nedrigging av det siste, samt vask på søndag.

Overnatting

Det går an å overnatte på Vestgrensa. Om du har behov for det, selv om du har meldt inn tidligere, send en e-post til “slemdal at gmail dot com” så er vi sikre på at vi har telt riktig. Det er madrasser men ikke andre sovesaker tilgjengelig.

Lesestoff

Mens du venter på rolle, kan du jo bla rundt på wikien og la deg inspirere. Noen av disse artiklene kan for eksempel være interessante:

  • Veiskille - Grunnleggende veiskille
  • Vilkafjord - Byen laiven finner sted i - den er merket som under endring, men en del av endringene kommer nok etter (og basert på) dette spillet.