Åstedet

Fra VeiskilleWiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Åstedet er et vertshus i Vilkafjord. Flere detaljer kommer her frem mot laiven med samme navn.

Beliggenhet

Åstedet ligger i Spikergata i Kopperbasaren. Dette er mindre en markedsplass og mer et vagt definert område. Som i resten av Vilkafjord er det som er en åpen plass en dag plutselig fylt av et enormt telt som fungerer som vertshus dagen etter. Spikergata har navnet sitt fordi det ble satt opp såpass mange spikertelt her tidlig, og etterhvert noen faktiske hus! Disse brukes som alt fra leilighetskomplekser med bittesmå leiligheter og ei felles kokegrop til vertshus, og mange av dem har mer midlertidige konstruksjoner bygget opp mot veggen.

Den lokale politikken i Kopperbasaren er for tiden preget av konflikt mellom to grupper. Leiesoldatkompaniet Bastionen har sikret seg en lukrativ kontrakt med å opprettholde lov og orden her. Det betyr stort sett at de samler inn beskyttelsespenger og stiller med våpenmakt om noen gjør noe byrådet ikke synes at de skal. Disse har lenge sameksistert med en kriminell gjeng anført av Kroamitter, men temperaturen mellom de to gruppene har økt i det siste. Åstedet er så nære å være nøytral grunn som man kommer, all den tid alle vet at det er en tredjepart som holder en hånd over stedet.

Kultur

Alt koster på Åstedet. Om man vil ha en duk, eller et lys, eller drikke medbrakt eller ha et privat rom med madrass noen timer kan det nok organiseres - men kun mot rede mynt. Hvem som egentlig eier stedet er ukjent (hen viser seg ikke på stedet, men overlater all drift til daglig leder), men ryktene flyr. Om det ikke er et Rådsmedlem er det i alle fall noen som har nok innflytelse til at de som nekter å betale for seg så langt alltid har møtt en ublid skjebne. Det gjelder også for de som lager bråk. Om du knivstikker noen betyr det tapt fortjeneste, flekker, og tap av omdømme - det koster penger. Det hender stedet selv selger snacks, men gateselgere av både det og andre varer kan få sette opp butikk på Åstedet mot en andel.

Hit kommer både fjordinger og ferskinger: De fleste er dagarbeidere som bruker for mye av lønna si på noen glass lunkent øl og en skalk etter endt arbeide. Lokale drankere deler plass med leiesoldater, kriminelle, spioner og handelsreisende, og en og annen ærlig gatefeier markerer lønningsdag med ren duk på bordet. Dekoren bærer også preg på at profitt er målet med stedet. Ettersøktplakater, reklame, gamle skriv som informerer om en etterforskning? Gratis bilder på veggene! Det er sistnevnte som er opphav til stedets navn, etter at TNA refererte til det som "åstedet" etter en slåsskamp som fant sted her kort tid etter frigjøringen fra Lothbard - og før eierskiftet.

Det har vært ei skjenkestue aldri så lenge, og her drakk bardiske hirdmenn side om side med lokale handelsfolk og tilreisende. Det har gitt opphav til en særegen skikk, nemlig å ta det på gølvet.

Kort fortalt betyr det at om du først tar med en konflikt på Åstedet så skal jaggu folk få litt glede av den. En stille krangel ved et bord får ingen glede av, mens to stykker som sjikanerer hverandre for åpen scene er supert. Om de skulle begynne å slåss kan man vedde, så får de heller betale "bot" om de ødelegger noe. Alle vinner! Noen vordende sakførere, debattanter og skuespillere går hit for å øve på å tekkes et publikum, med mer eller mindre frivillige kranglepartnere. Når det gjelder slåsskampene er disse svært lojale og noe som oppfordres til, men man er forsiktig med å ikke gjøre noe som går burkampene i næringa.

Ansatte

Daglig leder styrer Åstedet med en jernhånd, og det er langt fra noen varm lykkelig familie. Mye av den daglige dont gjøres av gjeldsslaver og folk med 2-3 andre jobber å skjøtte. Om de blir utbrente eller ikke klarer å møte så har Vilkafjord nok av dem som trenger penger.